Nazilli Ticaret Odası 2024 Yılı Buharkent Üye Buluşma Toplantısı Yapıldı

Nazilli Ticaret Odası 2024 Yılı Buharkent Üye Buluşma Toplantısı Yapıldı

Toplantıda Buharkent Kaymakamı Cuma OMURCA, Belediye Başkanı Mehmet EROL, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri ARSLAN, Yönetim Kurulu üyesi Serkan SAYGILI ile yönetim kurulu eski üyesi Akın DÖKEN ile Ticaret Odasına kayıtlı üyeler ile bir araya geldi.

Toplantıda Buharkent’de 15 yıl ve üzerinde Ticaret Odası kaydı bulunan üyelere Teşekkür Belgeleri takdim edildi

                Buharkent’te ilk üye buluşma toplantısı 2023 yılında yapıldı. Bu yıl ikincisi yapılan üye buluşma toplantısında; 2013 yılından bu güne kadar yapılan Oda faaliyetleri, hayata geçirilen projeler, üyelerin talebi üzerine gerçekleştirilen lobi faaliyetleriyle ilgili tanıtım videosu gösterildi. Nazilli Ticaret Odasının üye odaklı hizmet vermeyi amaç edilen bir kurum olduğu, mevzuattan kaynaklanan yasal sorumlulukların yanında faaliyetlerin tamamının üyelerin talep ettiği iktisadi ve sosyal hususlardan oluştuğu irdelendi.

Mehmet EROL; Ticaret Odasının Çalışmalarını Takdir Ediyor Ve Destekliyoruz

                Toplantıda bir konuşma yapan Buharkent Belediye Başkanı Mehmet EROL; -öncelikle bu toplantıyı düzenleyen ve bizleri bir araya getiren Ticaret Odası Başkanı Nuri ARSLAN ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Sanayi ve ticaret alanlarının yeterli olmadığı hususu Ticaret Odasının uzun süredir  dile getirdiği ve benim de katıldığım, hak verdiğim bir konudur. Üretim ve imalat yapacak girişimcinin kendi sermayesi ile uygun alan bulamaması hepimizin ortak sorunu olmalıdır.

                Ticaret Odasının çalışmaları takdire şayandır. Sorunlarımızın tespitinde, bu sorunların ilgili makamlara iletilmesinde üst düzey çaba sarf edildiğini görüyoruz. Hedeflerini yani üyesi için yapmayı düşündüğü faaliyetleri sürekli olarak güncelleyen ve kendini yenileyen bir meslek kuruluşu ancak tebrik edilir diye düşünüyorum.

Başkanın coğrafi işaret çalışmalarında her ilçeye ayrı önem vermesi memnuniyet vericidir. Odanın coğrafi işaret çalışmalarında üstümüze düşen görevi yapmaya hazırız. Buharkent Belediyesi olarak bölgenin kalkınması, refah seviyesinin artması ve daha fazla yatırımın gerçekleşmesi için çaba gösteriyoruz. Önemli mesafeler kat ettik. Buharkent İlçesi, Organize Sanayi Bölgesi, İnciri ve Jeotermali ile Ege bölgesinin gelişmeye ve yatırıma açık önemli noktalarından birisidir – dedi.

Cuma OMURCA; Buharkent Bölgesinin Her Bakımdan Ülkemizin En Şanslı Yerlerinden Birisi Olduğunu Düşünüyorum. Ancak Üretim Ve Ticaret Anlamında Daha Fazla Gayret Gösterilmeli.

                Toplantıda bir konuşma yapan Buharkent Kaymakamı Cuma OMURCA; – Buharkent Ege bölgesinin tarımsal anlamda, enerji anlamında ön plana çıkan şehirlerimizden bir tanesi. Ancak özellikle tarımsal ürünlerin markalı ve katma değer yaratacak şekilde pazarlanması gerektiğini düşünüyorum. Markalaşma var ama daha fazla olmalı.

                Ben esnaf bir ailede yetiştim. Şu anda devlet memuruyum ama aynı zamanda pide ustasıyım. Kaymakam olmamdaki en büyük etkenlerden bir tanesinin; ailemin mesleğiyle ilgili aldığım disiplin ve iş ahlakı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle herkesin ama aileden ama okulda bir mesleği öğrenmesi gerektiğine inanıyorum. O işi yapmak zorunda değil ama bir konuda mesleki eğitim almalı. Kişinin yeteneği doğrultusunda edineceği bir meslek hayatının her döneminde en önemli güvencesi olacaktır.

                Sanayi ve ticaret alanlarının yeterli olmadığı, bu konuda daha hassas hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Üretim imalat yapan her işletme aynı zamanda bölgemizdeki istihdamı da arttırmaktadır. Bu nedenle sanayi ve ticaret alanlarını ihtiyaca cevap verecek şekilde yeniden düzenlemeli yeni sahalar açmalıyız.

                Buharkent’in sahip olduğu tarımsal zenginliğinin desteklenmesi durumunda ticari potansiyeli artacaktır. Buharkent’in jeotermal kaynakları ve jeopolitik konumu çok önemli avantajlar içermektedir. Bizler devlet görevlileri, kamu görevlileri olarak sizlerin yanındayız. Bu vesileyle Sayın Başkan ve toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum- dedi

ESNAF KEFALET KREDİSİ BENZERİ BİR SİSTEMİN TİCARET ODASINA KAYITLI ÜYELER İÇİN DE GEÇERLİ OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ

                Yönetim Kurulu Başkanı Nuri ARSLAN tarafından yapılan açıklamada;

                Öncelikle davetimize icabet eden Buharkent Kaymakamı Cuma OMURCA ile Belediye Başkanımız Mehmet EROL’a  hoşgeldiniz diyor toplantıya yüksek katılım gösteren siz üyelerimize teşekkür ediyorum.

                Odanın faaliyetleri ve yaptığımız işler konusunda üyelerimize ulaşamadığımızı, kendimizi ifade edemediğimizi, yaptıklarımızı anlatamadığımızı fark ettik. Sizlerden gelen talepler neticesinde her yıl ilçe bazında üye buluşma toplantıları yapmaya karar verdik. Yaptıklarımız hakkında sizleri bilgilendirmek aynı zamanda sizlerin görüş ve isteklerini bire bir yüz yüze öğrenmek için buradayız.  

                Nazilli Ticaret Odası olarak gerçekleşmesi için çalıştığımız, her platformda yetkililere iletilen konuların başında; küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaç duyduğu esnaf kefalet kredisi benzeri bir finans sisteminin Ticaret Odası üyeleri içinde uygulanması gelmektedir.

                Esasen bir kamu kaynağı olan Halk Bankası tarafından tahsis edilen düşük faizli uzun vade ödemeli esnaf kredisinden aynı işi yapan, aynı ölçekteki firmalardan Ticaret Odasına kayıtlı olanların faydalandırılmaması anayasal bir eşitsizliktir. Bu nedenle mümkün olan en kısa sürede bu konuda yasa değişikliği yapılması veya yeni bir sistem kurulması için çalışıyoruz.

                GELECEĞİN PATRONLARINI YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ

                Diğer önemli bir sorunumuz nitelikli ve teknik eleman ihtiyacının her geçen gün artmasıdır. Üretmeden büyüyebilecek bir ülke değiliz. Sınırsız kaynaklarımız yok. Çalışmak, üretmek ve ihraç etmek zorundayız. Üretimin her safhasında meslek eğitimi almış gençlerimize ihtiyaç duymaktayız. Eğer bu konuda gerekli önlemleri almaz ve teknik liselerin sayısını arttırmazsak gelecekte üretim konusunda çok daha büyük sıkıntılar yaşayacağız. Meslek liselerine giden öğrencilerin sanayide çırak olacağı yönündeki yanlış düşünceleri ortadan kaldırmalıyız. Kaldı ki hiç kimse çıraklığını yapmadığı bir işin ustalığını yapamaz, o iş dalında işyeri sahibi yani işinin patronu olamaz. 

                Bu gün bölgemizde faaliyette bulunan, üretim ve ihracat yapan işletme sahiplerinin önemli bir kısmı meslek lisesi mezunudur. Geleceğin patronları teknik ve mesleki eğitim alan gençlerimiz olacaktır. Şu anda üretim ve imalat yapan işletmelerimizin en büyük ihtiyacı mesleki eğitimini tamamlamış gençlerimizdir. Anne babalar olarak evlatlarımızı mümkün olduğunca meslek liselerine yönlendirmeliyiz. Teknik ve mesleki eğitim almış kişinin iş hayatında başarılı olma şansı daha yüksektir.

                Hem ülkemizin geleceği için hem de gençlerimize sağlam bir gelecek hazırlamak için mesleki eğitime önem vermeliyiz. Ben bu anlamda meslek liselerinin sayısının arttırılması gerektiğini düşünüyorum.

COĞRAFİ İŞARET ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİYOR VE HER BÖLGE İÇİN AYRI ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ

Bölgemize özgü yerel ürünlerin gelecek nesillere özelliklerini yitirmeden aktarılmasını sağlamak için uzun süredir Türk Patent Kurumu nezdinde tescil çalışmaları yapıyoruz. Bir ürünün veya gıda maddesinin coğrafi işaretli olmasının önemi yıllar içinde daha iyi anlaşılacak. Bu güne kadar 6 ürünümüzün tescilini aldık. Coğrafi İşaret nedeniyle bölgenin bilinirliği de artmaktadır. Olukbaşı Oğlak Çevirme Kebabına geçen hafta TOBB Genel Kurulunda gösterilen ilgi neticesinde Olukbaşının bilinirliğinin % 100 arttığına inanıyorum.  

Aynı şekilde şu anda Buharkent için bir ürünümüzle ilgili tescil başvurumuzu yaptık. Daha başka ürünler konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Yöreye ait bilginiz dahilinde olan ürünler var ise bunların tescilinin yapılması geleceğe aktaracağımız en önemli miraslardan birisi olacaktır. Bu konuda Nazilli Ticaret Odası olarak gerekli desteği vermeye hazırız.     

                SANAYİ VE TİCARET ALANI İHTİYACIMIZ VAR

                Bölgemizin sanayi ve ticaret alanı ihtiyacı var. Buharkent sanayi alanı ve organize sanayi konusunda diğer ilçelerimize göre daha şanslı. Ancak Karacasu, Nazilli ve Bozdoğan’da kendi sermayesi ile yatırım yapmak isteyen girişimciye yer gösteremiyoruz. Belediye başkanlarımızın sorumlulukları çok fazla ancak bu konuda yıllardır beri süregelen ihmale son verilmesi gerekiyor. Israrla belirttiğimiz üzere Aydın’ın doğusu olarak tabir edilen yedi ilçede sanayi ve ticaret alanı ihtiyacı devam ediyor. Yeni seçilen Belediye Başkanlarımıza bu konuyu aktardık. Biz aktarmakla mükellefiz. Takdir edersiniz ki bu sorun Odanın yetkilerini aşıyor. Konut alanlarını da ihtiyaç var ancak imar düzenlemelerinde sanayi/ticaret alanları ile konut alanları orantılı açılmalı diye düşünüyorum.

                Değerli üyelerimiz, Odanın faaliyetlerini sizlerin istek ve taleplerine göre planlıyoruz.  Sorunlarımızı başta Odalar Birliği olmak üzere ilgili bakanlıklar ve Ankara’da yapılan tüm toplantılarda dile getiriyorum. Her toplantıda söz alıyor ve konuları aktarıyorum. Bu nedenle hizmetlerimizin odak noktasını sizlerin görüş ve talepleri oluşturmaktadır. Oda faaliyetleri üyelerimizin taleplerine göre planlanmaktadır. Bu anlamda tüm üyelerimizi ayrı ayrı ziyaret etmek pratikte mümkün değil. Sorunlarınızı Ticaret Odası’na iletmekten çekinmeyin. Sizlere anket ve formlar gönderiyoruz. Ancak geri dönüşler çok çok az oluyor. Sizden ricamız bu anket ve formları bir satır olsa bile doldurmanızdır. Biz size mutlaka dönüş yapıyoruz. İlgili üye ile talep ettiği konuyu ayrıntılı olarak görüşüyoruz. Sorunlarınıza yetkimiz ve imkanımız dahilinde çözüm bulmak için gayret gösteriyoruz. Üye buluşma toplantılarımız devam edecektir. Katılımınız için teşekkür ederim -dedi

                Söz alan Oda üyeleri; Odadan çözümünü bekledikleri konular hakkında düşüncelerini ifade ettiler. Üyeler toplantıyı düzenleyen Nuri ARSLAN nezdinde Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür ettiklerini ifade ettiler.

                Toplantı plaketlerin takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Türkçe
Sohbete Başla
1
Yardım lazım mı?
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?